четвер, 15 січня 2015 р.

натуральний домашній шоколад

Сьогодні розповім більш детально про те, як народжується дивовижний шоколад!
Перш за все, познайомлю вас із головними "дійовими особами":

- какао-масло
Це натуральне, нерафіноване масло какао-бобів першого холодного віджиму. Воно приїжджає до мене оптовими партіями з Малайзії у картонних ящиках по 25 кілограмів. Воно казково пахне справжнім шоколадом! Має дуже тверду крихку структуру, колоти його треба гострим міцним ножем. Починає танути (плавитися) при температурі 37-39 градусів, тому справжній шоколад тане в руках.

- терте какао
Це перемелені какао-боби. Не плутати з какао-порошком! Терте какао - не смажене, а самі какао-боби перед перетиранням звільняються від шкаралупок, внутрішньої шкірочки та інших домішок. Воно дещо світліше за какао-порошок і дуже ароматне. Смак - насичено гіркий. Отримую терте какао оптовими партіями з Іспанії.







- кероб
Це порошок стручків рожкового дерева. Тип керобу - лайт (світлий, несмажений). Він ще світліший, ніж терте какао, має солодкуватий смак із легким кислуватим післясмаком. При додаванні у шоколад дозволяє не додавати мед. Кероб - гіпоалергенний продукт, до того ж, він не має психостимулюючої (збуджуючої) дії, як какао, кава і чай. Тобто, він є натуральним безпечним замінником какао. Додаткову інформацію про властивості керобу та його користь можна прочитати, наприклад, тут: http://www.povarenok.ru/articles/show/6649/

Також я додаю в шоколад мед, корицю, кардамон, імбир, чілі, м"ятний екстракт, горіхи, насіння, сухофрукти, родзинки, отримуючи, таким чином, величезне розмаїття смаків та ароматів.

Чого я НЕ додаю? Молоко, цукор, соєвий лецитин, вершкове чи будь-яке інше масло (еквіваленти какао-масла), ароматизатори.

Отож, мій шоколад - повністю натуральний, веганський, сироїдницький.

Тепер про процес приготування:
1. колю ножем масло какао на шматочки приблизно 2-4 см, складаю у невелику нержавіючу каструльку;
2. у велику нержавіючу миску наливаю воду і роблю "водяну баню";
3. плавлю масло какао на "водяній бані", слідкуючи, щоб температура масла не перевищувала 42 градуси;
4. потихеньку всипаю терте какао або/і кероб (роблю це через сито, щоб не було грудочок), постійно помішуючи;

5. додаю спеції, подрібнені горіхи, насіння, кунжут, родзинки, мед;
6. розливаю шоколад у силіконові формочки і ставлю у холодне місце на годинку;

7. дістаю шоколад із форм, роблю коробочки з дизайнерського картону, складаю цукерки у паперові тарталетки і вкладаю у коробочки, а коробочки - у прозорі пакетики, і зав"язую стрічкою з візитівкою.

Ось так:

СМАЧНОГО! :)

Немає коментарів:

Дописати коментар